Home » Reflecties van een kok

REFLECTIES VAN EEN KOK – OVER DEMONEN EN HEMELSE KOEKJES

Voor mijn kookboek voor tiendaagse meditatiecursussen schreef ik een verhaal bij elk van de menu’s: een melange van vertelsels over belevenissen in de keuken, de praktijk van het koken en de praktische toepassing van de boeddhistische leringen. Deze verhalen schreef ik zo’n 15 tot 25 jaar geleden op en ze geven een inkijkje in mijn ‘groeimomenten’ als boeddhistisch student. De opfrisredactie (in 2019) bood mij een mooie gelegenheid om hoe, wat en waarom vragen opnieuw te bekijken. Soms resulteerde dat in ook in aanvullende stukjes – een inleiding of nawoord in cursief lettertype.
 

09 Translocatie en mayonaise

Schaduwen Op mooie avonden en ochtenden lopen onze schaduwen over stoepen en straten met ons mee als donkere silhouetten die aan onze schoenen zijn geplakt. In het heldere licht van een laagstaande zomerzon zijn ze scherp omlijnd, maar meestal is het licht in ons kikkerlandje daarvoor niet sterk genoeg en te diffuus. De schaduwen spelen …

Meer lezen

08 Spinnen, uien en synchroniciteit

Een wetenschappelijk getrainde geest – zoals de mijne – kan hardnekkig opspelen als je langere tijd ‘no thinking’ beoefent, dus je aandacht focust in plaats van een stroom van gedachten te volgen. Dat opspelen gebeurt bij mij vooral tussen de meditatie-uren door en ná een vipassana-cursus. Ik wil dan mijn ervaringen rationeel onderzoeken en de …

Meer lezen

… invoegen van oudere berichten op deze plek staat nog uit…