Home » Verhalen van deze Homo sapiens in het Antropoceen

Bijna twintig jaar heb ik mijn brood verdiend als bioloog en tekstschrijver in opdracht en eigenaar van Bureau Bio-redactie. Naast het schrijven ben ik aldoor beelden van steen en hout blijven maken. En de beoefening van meditatie neemt al lange tijd een bijzonder belangrijke plaats in mijn leven in. Al deze bezigheden hebben te maken met onderzoek  – hoe, zie de stukjes over de volgende twee vragen.

Juiste inspanning-waarom doorgaan met schrijven?

Kunst maken als boeddhisme-student?
Tegenwoordig schrijf ik vooral levensverhalen.
Stapsgewijs publiceer ik op deze website reeksen van verhalen. De invalshoek is verschillend, maar alle reeksen zijn “reflecties” over eigen levensverhalen waarbij onder meer de beoefening van meditatie een rol speelt.  Je bent van harte welkom om per e-mail naar abbo@bio-redactie te reageren en aan te geven wat je vindt van deze projecten. Heb je ook nog andere tips of vragen, deel ze dan gerust.

Titels en thema’s van de series van door mijzelf geschreven verhalen:

BEN IK VAN EEN ANDERE AARDE OF DE ZIGEUNERS?

Dit is een reeks van essays over mijn eigen spirituele zoektocht in een westerse cultuur, vanaf de Koude Oorlog tot op vandaag: een zoektocht naar zingeving van een Homo sapiens in het Antropoceen. Steeds zijn verschillende afleveringen te lezen.

MIJN VOOROUDERS

Oude fotoalbums en dozen met spulletjes van overleden familieleden zijn onvervangbaar en kun je toch niet zomaar weggooien? Bij ons thuis kregen ze altijd wel opnieuw een plek ergens achteraf in een kast toegewezen wanneer we gingen verhuizen. Historisch onderzoek is op zich al interessant. Familieonderzoek is extra boeiend. Zou ik een soort van geestelijke herkenning en verbondenheid gaan voelen met deze voorouders over ruimte en tijd heen?

REFLECTIES VAN EEN KOK – OVER DEMONEN EN HEMELSE KOEKJES

Voor mijn kookboek voor tiendaagse meditatiecursussen schreef ik een verhaal bij elk van de menu’s: een melange van vertelsels over belevenissen in de keuken, de praktijk van het koken en de praktische toepassing van de boeddhistische leringen. Deze verhalen schreef ik zo’n 15 tot 25 jaar geleden op en ze geven een inkijkje in mijn ‘groeimomenten’ als boeddhistisch student. De opfrisredactie (in 2019) bood mij een mooie gelegenheid om hoe, wat en waarom vragen opnieuw te bekijken. Soms resulteerde dat in ook in aanvullende stukjes – een inleiding of nawoord in cursief lettertype.