Home » BLOG: Reflecties van een kok

07 Staal contra stilte

“Wat vindt je het moeilijkst?” vroeg de meditatieleraar me nadat ik voor het eerst cursuskok was geweest. “Goed samenwerken” antwoordde ik zonder enige aarzeling. De leraar knikte en ik meende een spoor van een glimlach te zien, terwijl ik nadacht over wat ik had gezegd. Het was waar, goed samenwerken viel me zwaarder dan het …

Meer lezen

06 De een zijn dood is de ander zijn brood

Hier het verhaal dat hoort bij het Menu Continentale creatie. Deze mooie rode goudreinet die ik heb uitgekozen heeft er vier of vijf maanden over gedaan om te groeien. Ik heb hem gekocht van de groenteman, die heeft hem van de veiling of van een koelhuis, waar hij door de boer naar toe is gebracht. …

Meer lezen

05 Vol overgave genieten

De geuren die – ondanks afzuigkap en open raam – de kans zien om vanuit de keuken door het huis te trekken, doen ons gissen wat straks op tafel komt. Zijn het sterk aromatische luchtjes? Dan is er een Oosterse maaltijd in het verschiet. De typische geuren van spruitjes, Provençaalse kruiden, smeltende kaas, gebakken uien …

Meer lezen

04 Pittige specerijen – en roeren, dweilen en zweten

Van de specerijen, de Oosterse smaakmakers, kende ik van huis uit nauwelijks meer dan kaneel in de appelmoes, nootmuskaat op de bloemkool en kruidnagel in de rode kool. Ja, ook nog peper natuurlijk, die strooide mijn moeder over alle hartige schotels. In haar keuken – de keuken van de jaren 1950-1970 – werd de smaak …

Meer lezen

03 Gedragsregels en Hollandse kaas

“Is er geen kaas?” Tijdens de eerste meditatiecursus in Nederland waarbij ik kok was, – ik mediteerde nog maar een paar jaar – kwam op een ochtend een nieuwe student de keuken binnen en stelde deze vraag. Deze jonge man was de traditionele havermoutpap en warme pruimen na een paar dagen beu en wilde een …

Meer lezen